در این پست مقدماتی میخواهیم به زبان بسیار ساده و کاملا خودمانی بگوییم ارز دیجیتال چیست و هر آنچه را که لازم است درباره دنیای ارزهای دیجیتال یا همان کریپتو کارنسی بدانید به صورت خلاصه برای شما بیان کنیم. ارز دیجیتال شکل خاصی از پول دیجیتال است اساس آن رمزنگاری میباشد. بیشتر ارزهای دیجیتال برای بهرهمند شدن از ویژگیهای اساسی مانند غیرمتمرکز بودن، شفافیت و تغییرناپذیر بودن از بلاک چین استفاده میکنند. غیرمتمرکز بودن ارزهای دیجیتال به این معنا است که هیچ گروه، نهاد، سازمان و حتی کشوری آنها را کنترل نمیکند. رمزارزها را به صورت مستقیم و بدون واسطه میتوان خریداری کرد و به انواع دیگر تبدیل نمود، برای این منظور نیاز به افتتاح حساب در بانک یا دریافت خدمات از سازمان خاصی نخواهید داشت.
ممکن است تاکنون نام بیت کوین، اتریوم، دوج، ریپل و چند رمزارز دیگر را شنیده باشید اما باید بگویم دنیای ارزهای دیجیتال محدود به این چند مورد نیستند و تاکنون نزدیک به 5000 رمزارز وجود دارد. و جالب است بدانید که علیرغم قیمت بسیار بالای ارزهای اصلی مثل بیت کوین و اتریوم، خیلی از این ارزها قیمتهای به شدت پایینی دارند.
در این پست قرار نیست منطق و ساختار ارزهای دیجیتال به صورت حرفهای شرح داده شود، تنها قرار است تمام اصطلاحاتی که تاکنون شنیدهاید و از معنی آن چیزی متوجه نمیشدید را به زبان ساده و برای کاربرانی که تازه میخواهند در این بازار قدم بگذارند را شرح دهیم. البته اگر حوصله توضیحات اضافی را ندارید و طرفدار ایجاز هستید، در یک پست دیگر به فرهنگ واژگان رمز ارزها می پردازیم.
ارزهای دیجیتال چگونه کار میکنند؟
تقریبا تمام ارزهای دیجیتال بر بستر بلاک چین کار میکنند. با این حال هر یک از آنها بلاک چین را به طریق متفاوتی پیادهسازی کرده است. در واقع به زبان خیلی ساده اگر بخواهیم بیان کنیم، یک شبکه را در نظر بگیرید، کلیه اطلاعات روی یک سرور ذخیره میشود، این داده ها اگرچه ممکن است نسخههای پشتیبانی از آنها تهیه شود، اما وقتی میخواهیم به آن دسترسی پیدا کنیم، تنها نسخه موجود همانی است که روی سرور بارگزاری شده، به نظر شما جای اطلاعات ما در یک سرور مرکزی امن است؟ هر لحظه امکان دارد اطلاعات ما هک یا ربوده شود، بگذارید سوال سادهتری مطرح کنم، در صورت سرور مرکزی بانک مورد حمله قرار گیرد، چه اتفاقی برای دارایی ما می افتد؟ البته زیاد نگران نباشید، هدف این نبود که شما را نسبت امنیت شبکهها بدبین یا نگران کنیم، بلکه هدف آن است که بگوییم بدون این شبکه، ارز دیجیتال وجود نداشت!
بلاکچین چیست؟
ویژگی مهم ارزهای دیجیتال غیرمتمرکز بودن، شفافیت و تغییرناپذیری آنهاست که هر سه این ویژگی به کمک فناوری بلاکچین امکان پذیر شد. بلاک چین از رمزنگاری به منظور ایجاد امنیت در تبادلات و حتی خرید و فروش ارزدیجیتال استفاده میکند. برخلاف سیستمهای بانکی که دارای یک موقعیت مشخص و در اصطلاح متمرکز عمل میکنند، مرکز داده کاملا غیرمتمرکز بوده و در سراسر جهان پخش شده است. محل نگهداری بلاک چینها را در اصطلاح دفتر کل توزیع شده مینامند. این دفتر کل برای همه اعضای شبکه و با جزئیات در دسترس است و حتی تراکنشها برای همه بهصورت شفاف وجود دارد. این شبکه در واقع زنجیرهای از رایانههایی است که درستی تراکنشهای صورت گرفته بین شما و طرف مقابلتان را تایید میکنند و پس از تایید، آن را نیز به بلاک چین اضافه میکنند.
صرافی ارز دیجیتال چیست و چگونه کار می کند؟
صرافیهای ارزهای دیجیتال پلتفرمهایی در قالب وبسایت یا اپلیکیشن هستند که امکان مبادلهی ارز را برای کاربران فراهم میکنند، انواع خدمات مبادلهای که صرافی فراهم میکنند به شرح زیر است:
- مبادلهی یک ارز دیجیتال با ارز دیجیتال دیگر (تبدیل بیت کوین به ترون)
- مبادلهی یک ارز دیجیتال با ارزفیات (تبدیل بیت کوین به تومان)
- مبادلهی یک ارز فیات با ارز دیجیتال (تبدیل دلار به اتریوم)
- مبادلهی یک ارز فیات با ارز فیات دیگر (تبدیل دلار به تومان)
نوع فعالیتهای صرافیهای ارزهای دیجیتال متفاوت است. برخی از صرافیها خود نقش خریدار یا فروشنده را برای کاربران ایفا میکند. اکثر صرافیهای درون ایران به این صورت فعالیت میکنند، این در حالی است که در سطح جهانی درصد کمی از صرافیها به این صورت فعالیت میکنند. صرافیها ارز را با قیمت پایینتر خریداری میکنند و به قیمت بالاتری به فروش میرسانند، در واقع سود آنها از همین اختلاف در قیمت خرید و فروش به دست میآید. اما نوع دیگری از صرافیها نیز وجود دارند که تنها با مَچ کردن خریدار و فروشنده و انجام معامله، درصدی را به عنوان کارمزد برداشت میکنند.
برای ورود به بازار ارزهای دیجیتال شما نیاز به یک صرافی دارید تا ارز فیات خود را به ارز دیجیتال تبدیل کرده و سپس به معامله بپردازید. با ما همراه باشید تا در این باره بیشتر بیاموزید.
0 نظر